Jurassic World (4K Ultra HD Blu-ray)

Jurassic World (4K Ultra HD Blu-ray)-
EUR € 29.99
Bekijk bij bol.com

John Hammond had 22 jaar geleden een attractiepark bedacht waarin gasten konden ervaren hoe het is tussen de echte dinosaurussen. Vandaag de dag trekt Jurassic World tienduizenden bezoekers, maar achter alle attracties schuilt iets sinisters: een genetisch gemanipuleerde dinosaurus met barbaarse trekjes.

"We're safe in here, right?"

Jurassic Park is één van de meest legendarische films uit de filmgeschiedenis door zijn onderhuidse spanning, claustrofobische scènes en authenticiteit. Jurassic World kan dit onmogelijk evenaren, en dat weten de makers ook wel en het publiek verwacht dit ook niet. Toch hebben de makers er het beste van gemaakt en dit vierde deel in de franchise is na de eerste het beste deel.

De film begint en je krijgt al direct een nostalgisch gevoel. Ikzelf heb Jurassic Park nooit in de bioscoop kunnen bewonderen, maar toch is het een groot deel uit mijn kindertijd geweest. Het eerste wat opvalt is dat de film erg snel met de deur in huis valt. Het park wordt bijna direct voorgesteld en je krijgt amper de tijd om alle dino's te bewonderen. Het relatief bescheiden park van Hammond is hier een uitgebuite merchandise-stunt geworden. Alles is grootser, duurder en moderner. De attracties zijn wel gaaf, maar ik prefereer toch de simpele Jeeps uit Jurassic Park boven de Gyrosphere uit Jurassic World. Desalniettemin is het nieuwe park geweldig.

Het eerste deel van de film is relatief braaf, met enkele brute scènes erin. Maar het is het tweede deel dat pure horror is. Vele aanvallen van de dino's zijn erg bruut en grof. Ook de dood van enkele bijpersonages komen als schokkend aan en dat maakt deze film dan ook minder geschikt voor kinderen.

Het acteerwerk in de film is uitstekend. Grootste credits gaan naar Bryce Dallas Howard. Niet alleen kan dat mens overtuigend acteren, maar de echte kunst is om de hele film door te brengen op hakken. Petje af! Ook Chris Pratt doet zijn best. Niet alleen een erg aantrekkelijke man, maar ook nog eens lekker stoer. Franse acteur Omar Sy komt jammer genoeg niet goed uit de verf en kon gemakkelijk vervangen worden door een andere acteur. Judy Greer daarentegen komt goed over en weet te overtuigen.

De film mengt actie, spanning en humor in een leuke cocktail. Hierdoor wordt het allemaal niet te serieus en kan er af en toe een luidop lachje van af. Jurassic World weet te imponeren, maar wegens de grootschaligheid blijft er niet veel van de claustrofobie uit de eerste film over. Aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant niet erg aangezien dit een fijne blockbuster met geweldige referenties naar het origineel is.

-

Chris Pratt
Judy Greer
Ty Simpkins