Gamen in 4K Ultra HD

Al meer dan tien jaar zijn 4K monitors beschikbaar. Echter gamen in 4K (Ultra HD) was lange tijd niet realistisch door de vereiste rekenkracht die hiervoor nodig is. Met de nieuwste grafische kaarten wordt gamen in 4K steeds beter speelbaar. Zo zijn voor de PC nu framerates van 100fps steeds beter te halen.

Videokaarten series

GTX 40 series

GTX 30 series

 • Introductie: September 2020.
 • Ampere architectuur, 8NM.
 • DisplayPort 1.4a en HDMI 2.1.
 • 2e generatie Ray tracing.
 • Twee keer sneller en twee keer zo energiezuinig als GTX 20 series.

RTX 20 series

 • Introductie September 2018.
 • Turing architectuur, 12NM.
 • 1e generatie Ray tracing.
 • Voor het eerst 60fps in 4K haalbaar.

Grafische kaarten

Met goede beoordeling

Zie ook:

4K gaming monitoren

4K-monitor-ASUS-PB287Q

Om te kunnen gamen in 4K moet je uiteraard ook beschikken over een Ultra HD beeldscherm. Om het effect van de Ultra HD resolutie echt te kunnen zien wordt aanbevolen om een scherm van minimaal 27″ inch te nemen.

Je kunt met Ultra HD resolutie gamen op een UHD monitor of UHD TV. Vanaf een HDMI 2.1 is 4K in 144Hz mogelijk.

Bij de meeste high-end videokaarten en monitoren wordt aansluiting via DisplayPort als standaard gebruikt. In principe zijn DisplayPort kabels future proof.

 • Type DisplayPort 1.2 kan 4K aan op 60 Hz.
 • Type DisplayPort 1.4 gaat tot maximaal 120Hz, of 144Hz met compressie.

Om tearing op een 4K monitor tijdens het gamen zo veel mogelijk tegen te gaan zijn er technieken ontwikkeld waarbij de refreshrate dynamisch gelijkgeschakeld wordt aan de outputcapacitiet van de videokaart. Zo is er Nvidia’s “G-sync“, dat alleen wordt ondersteund over DisplayPort. En het alternatief van AMD “Freesync” dat ook kan werken met HDMI.

Zie ook:

Consoles en 4K gaming

PS5 & Xbox Series X

Sinds november 2020 zijn de nieuwe generatie consoles van Microsoft & Sony op de markt.

De Playstation 5 en Xbox Series X richten zich op gaming resoluties in 4K tot 120fps, en zijn beide voorzien van een 4K Ultra HD Blu-ray speler en HDMI 2.1 aansluiting.

Verschillen

Op papier is de nieuwe Xbox Series X met 12,15 teraflops GPU rekenkracht het krachtigste model. De Playstation 5 volgt met 10,2 teraflops.

Ter vergelijking de vorige Xbox One S voorziet in 6 teraflops rekenkracht en de Playstation 4 Pro 4,2 teraflops.

Alleen de Xbox Series X voorziet in Dolby vision ondersteuning. Deze HDR standaard biedt ruimte aan dynamische metadata voor optimale weergave van HDR beelden en aan 12bit kleurdiepte vs HDR10 met 10bit in de PS5. (70 miljard kleuren vs 1 miljard kleuren).

Variabele framerate

Dankzij de Variable Refresh Rate (VRR of HDMI VRR) in de HMDI 2.1 standaard worden beelden nog sneller doorgegeven wanneer de TV dit ondersteund. Aanvankelijk was aangekondigd dat alleen de nieuwe Xbox hieraan ondersteuning zou bieden maar de PS5 zal dit d.m.v. een firmware update in 2021 ook kunnen.

Xbox series S

De nieuwe Xbox series S is de budget variant en richt zich op game resoluties tot 1440p en voorziet in slechts 4 teraflops rekenkracht.

Vorige generatie

De vorige generatie consoles zoals de Xbox One X en Playstation 4 Pro kunnen games in 4K renderen/upscalen. De Playstation 4 Pro kan echter geen 4K Ultra HD Blu-ray afspelen, de Xbox One X & S wel.

 Zie ook:

Top

info[at]4k-uhd.nl

Available for Amazon Prime