Gamen in 4K Ultra HD

Nu films en series eindelijk goed verkrijgbaar zijn in de 4K resolutie (4x Full HD) rijst de vraag of we ook kunnen gamen in 4K. Dit is eigenlijk nog een enorme stap verder, immers, een render van een ‘huidige generatie’-game is veel zwaarder dan een beeld uit een filmbron. Gamen in 4K (Ultra HD) staat daarom nog in de kinderschoenen maar met de laatste series videokaarten van Nvidia wordt het steeds toegankelijker, zo zijn voor de PC nu framerates van 100fps steeds beter te halen.

Videokaarten

GTX 30 series

Vanaf september 2020 zijn de nieuwe generatie grafische kaarten van Nvidia beschikbaar. Dankzij de nieuwe 8nm architectuur (‘Ampere’) zijn deze kaarten circa twee keer zo snel en energiezuinig als de voorgaande GTX 20 series (12nm).

De modellen uit de nieuwe serie zijn voorzien van HDMI 2.1, DisplayPort 1.4a en live raytracing.

RTX 20 series

De vorige generatie GTX 20 kaarten zijn sinds september 2018 beschikbaar. Deze zijn ontwikkeld op basis van de Turing architectuur met voor het eerst Live ray tracing en AI enhanced rendering.

Framerates zijn over het algemeen 1,5x sneller dan hun equivalent uit de GTX 10 series. Dat bekent dat framerates van ruim boven de 60fps in 4K voor het eerst echt goed te behalen zijn.

Zie ook:

4K gaming monitoren

4K-monitor-ASUS-PB287Q

Om te kunnen gamen in 4K moet je uiteraard ook beschikken over een Ultra HD beeldscherm. Om het effect van de Ultra HD resolutie echt te kunnen zien wordt aanbevolen om een scherm van minimaal 27″ inch te nemen.

Je kunt met Ultra HD resolutie gamen op een UHD monitor of UHD TV. Let er op dat de veel gebruikte HDMI 1.4 standaard slechts 30 fps (30 Hz) aankan. Dit is goed voor het bekijken van 4K films (meestal 24fps) maar voor gamen is dit veel te weinig. Vanaf HDMI 2.0 zit je daarom goed (60 Hz). Met HDMI 2.1 is 4K in 120Hz mogelijk.

Bij de meeste high-end videokaarten en monitoren wordt aansluiting via DisplayPort als standaard gebruikt. In principe zijn DisplayPort kabels future proof.

  • Type DisplayPort 1.2 kan 4K aan op 60 Hz.
  • Type DisplayPort 1.4 gaat tot maximaal 120Hz, of 144Hz met compressie.

Om tearing op een 4K monitor tijdens het gamen zo veel mogelijk tegen te gaan zijn er technieken ontwikkeld waarbij de refreshrate dynamisch gelijkgeschakeld wordt aan de outputcapacitiet van de videokaart. Zo is er Nvidia’s “G-sync“, dat alleen wordt ondersteund over DisplayPort. En het alternatief van AMD “Freesync” dat ook kan werken met HDMI.

Zie ook:

Consoles en 4K gaming

PS5 & Xbox Series X

Sinds november 2020 zijn de nieuwe generatie consoles van Microsoft & Sony op de markt.

De Playstation 5 en Xbox Series X richten zich op gaming resoluties in 4K tot 120fps, en zijn beide voorzien van een 4K Ultra HD Blu-ray speler en HDMI 2.1 aansluiting.

Verschillen

Op papier is de nieuwe Xbox Series X met 12,15 teraflops GPU rekenkracht het krachtigste model. De Playstation 5 volgt met 10,2 teraflops.

Ter vergelijking de vorige Xbox One S voorziet in 6 teraflops rekenkracht en de Playstation 4 Pro 4,2 teraflops.

Alleen de Xbox Series X voorziet in Dolby vision ondersteuning. Deze HDR standaard biedt ruimte aan dynamische metadata voor optimale weergave van HDR beelden en aan 12bit kleurdiepte vs HDR10 met 10bit in de PS5. (70 miljard kleuren vs 1 miljard kleuren).

Variabele framerate

Dankzij de Variable Refresh Rate (VRR of HDMI VRR) in de HMDI 2.1 standaard worden beelden nog sneller doorgegeven wanneer de TV dit ondersteund. Aanvankelijk was aangekondigd dat alleen de nieuwe Xbox hieraan ondersteuning zou bieden maar de PS5 zal dit d.m.v. een firmware update in 2021 ook kunnen.

Xbox series S

De nieuwe Xbox series S is de budget variant en richt zich op game resoluties tot 1440p en voorziet in slechts 4 teraflops rekenkracht.

Vorige generatie

De vorige generatie consoles zoals de Xbox One X en Playstation 4 Pro kunnen games in 4K renderen/upscalen. De Playstation 4 Pro kan echter geen 4K Ultra HD Blu-ray afspelen, de Xbox One X & S wel.

EUR € 699.0
Door de meegeleverde God of War game neem je het op tegen verschillende vijanden uit de Noordse mythologie.Door de grafische kracht van de PlayStation 5, verversen de games met een maximale snelheid van 120 frames per seconde en zien de snelste actiescènes er scherp uit.Bewaar tot 30 PS5 games of 50 PS4 games extra op de Samsung 980 Pro SSD.De PlayStation 5 neemt veel ruimte in beslag, waardoor die meer ruimte nodig heeft op je tv meubel.De SSD moet je zelf installeren in de PlayStation 5.
Reviewcijfer: 9.9 (3)
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Bekijk bij Coolblue
EUR € 708.99
Door de meegeleverde God of War game neem je het op tegen verschillende vijanden uit de Noordse mythologie.Door de ondersteuning van 3D geluid op deze console, hoor je de richting en diepte van het geluid heel precies.Game in 4K resolutie en ervaar games realistischer door de krachtige grafische unit van deze console.De PS5 Digital Edition heeft geen cd lade waardoor je geen fysieke games en Blu-ray afspeelt op deze Digital Edition variant.De PlayStation 5 neemt veel ruimte in beslag, waardoor die meer ruimte nodig heeft op je tv meubel.
Reviewcijfer: 9.9 (3)
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Bekijk bij Coolblue
EUR € 659.0
Duik meteen de Noordse mythologie of de wereld van Harry Potter dankzij de meegeleverde games.Door de grafische kracht van de PlayStation 5, verversen de games met een maximale snelheid van 120 frames per seconde en zien de snelste actiescènes er scherp uit.Met de DualSense controller die van voelbare feedback en dynamische trigger effecten is voorzien, haal je meer beleving uit het gamen.De PlayStation 5 neemt veel ruimte in beslag, waardoor die meer ruimte nodig heeft op je tv meubel.
Reviewcijfer: 9.7 (943)
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Bekijk bij Coolblue
EUR € 599.99
Door de meegeleverde God of War game neem je het op tegen verschillende vijanden uit de Noordse mythologie.Door de grafische kracht van de PlayStation 5, verversen de games met een maximale snelheid van 120 frames per seconde en zien de snelste actiescènes er scherp uit.Met de DualSense controller die van voelbare feedback en dynamische trigger effecten is voorzien, haal je meer beleving uit het gamen.De PlayStation 5 neemt veel ruimte in beslag, waardoor die meer ruimte nodig heeft op je tv meubel.
Reviewcijfer: 9.7 (943)
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Bekijk bij Coolblue
EUR € 629.0
Deze uitvoering van de SSD heeft een heatsink die hitte snel afvoert, waardoor je games snel blijven draaien.Door de grafische kracht van de PlayStation 5, verversen de games met een maximale snelheid van 120 frames per seconde en zien de snelste actiescènes er scherp uit.Bewaar tot 30 PS5 games of 50 PS4 games extra op de Samsung 980 Pro SSD.De PlayStation 5 neemt veel ruimte in beslag, waardoor die meer ruimte nodig heeft op je tv meubel.De SSD moet je zelf installeren in de PlayStation 5.
Reviewcijfer: 9.7 (111)
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Bekijk bij Coolblue
EUR € 609.0
Duik meteen de wereld van Harry Potter in dankzij de meegeleverde Hogwarts Legacy game.Door de grafische kracht van de PlayStation 5, verversen de games met een maximale snelheid van 120 frames per seconde en zien de snelste actiescènes er scherp uit.Met de DualSense controller die van voelbare feedback en dynamische trigger effecten is voorzien, haal je meer beleving uit het gamen.De PlayStation 5 neemt veel ruimte in beslag, waardoor die meer ruimte nodig heeft op je tv meubel.
Reviewcijfer: 9.7 (943)
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Bekijk bij Coolblue
EUR € 549.99
Game in 4K resolutie en ervaar games realistischer door de krachtige grafische unit van deze console.Door de ondersteuning van 3D geluid op deze console, hoor je de richting en diepte van het geluid heel precies.Met de DualSense controller die van voelbare feedback en dynamische triggereffecten is voorzien, haal je meer beleving uit het gamen.Om het meeste uit de grafische kracht van de console te halen, heb je een tv of monitor met minimaal 4K resolutie nodig en een verversingssnelheid van minimaal 60 Hz.Een tweede controller om samen te spelen is niet standaard meegeleverd.De PlayStation 5 neemt erg veel ruimte in beslag, waardoor die meer ruimte nodig heeft op je tv meubel.
Reviewcijfer: 9.7 (943)
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Bekijk bij Coolblue
EUR € 449.99
Game in 4K resolutie en ervaar games realistischer door de krachtige grafische unit van deze console.Door de ondersteuning van 3D geluid op deze console, hoor je de richting en diepte van het geluid heel precies.Met de DualSense controller die van voelbare feedback en dynamische triggereffecten is voorzien, haal je meer beleving uit het gamen.De PS5 Digital Edition heeft geen cd lade, waardoor je geen fysieke games of Blu-ray afspeelt.Een tweede controller om samen te spelen is niet standaard meegeleverd.De PlayStation 5 Digital Edition neemt erg veel ruimte in beslag, waardoor die meer ruimte nodig heeft op je tv meubel.
Reviewcijfer: 9.7 (111)
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Bekijk bij Coolblue
EUR € 638.99
Door de meegeleverde gaming headset hoor je precies waar jouw tegenstanders vandaan komen.Game in 4K resolutie en ervaar games realistischer door de krachtige grafische unit van deze console.Door de ondersteuning van 3D geluid op deze console, hoor je de richting en diepte van het geluid heel precies.De PS5 Digital Edition heeft geen cd lade, waardoor je geen fysieke games of Blu-ray afspeelt.De PlayStation 5 Digital Edition neemt erg veel ruimte in beslag, waardoor die meer ruimte nodig heeft op je tv meubel.
Reviewcijfer: 9.7 (111)
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Bekijk bij Coolblue
EUR € 559.99
Met deze bundel race je er gelijk op los in Forza Horizon 5 en game je in 4K of QHD resolutie.Door het gebruik van SSD als opslagmedium laden je games sneller dan ooit.Backwards compatibility zorgt ervoor dat bij de release duizenden titels speelbaar zijn van de voorgaande Xbox console.Om het meeste uit de grafische kracht van de console te halen, heb je een tv of monitor met minimaal 4K resolutie en 120Hz verversingssnelheid nodig.
Reviewcijfer: 9.7 (81)
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Bekijk bij Coolblue
EUR € 849.0
Duik meteen in de Noordse mythologie of de wereld van Harry Potter dankzij de meegeleverde games.Door de ondersteuning van 3D geluid op deze console, hoor je de richting en diepte van het geluid heel precies met de meegeleverde gaming headset.Game in 4K resolutie en ervaar games realistischer door de krachtige grafische unit van deze console.De PlayStation 5 neemt veel ruimte in beslag, waardoor die meer ruimte nodig heeft op je tv meubel.
Reviewcijfer: 0.0 (0)
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Bekijk bij Coolblue
EUR € 788.99
Door de meegeleverde God of War game neem je het op tegen verschillende vijanden uit de Noordse mythologie.Door de ondersteuning van 3D geluid op deze console, hoor je de richting en diepte van het geluid heel precies.Game in 4K resolutie en ervaar games realistischer door de krachtige grafische unit van deze console.De PlayStation 5 neemt veel ruimte in beslag, waardoor die meer ruimte nodig heeft op je tv meubel.
Reviewcijfer: 0.0 (0)
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Bekijk bij Coolblue
EUR € 618.0
Door de meegeleverde God of War game neem je het op tegen verschillende vijanden uit de Noordse mythologie.Door de grafische kracht van de PlayStation 5, verversen de games met een maximale snelheid van 120 frames per seconde en zien de snelste actiescènes er scherp uit.Met de DualSense controller die van voelbare feedback en dynamische trigger effecten is voorzien, haal je meer beleving uit het gamen.De PlayStation 5 neemt veel ruimte in beslag, waardoor die meer ruimte nodig heeft op je tv meubel.
Reviewcijfer: 0.0 (0)
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Bekijk bij Coolblue
EUR € 738.99
Door de ondersteuning van 3D geluid op deze console, hoor je de richting en diepte van het geluid heel precies.Door de grafische kracht van de PlayStation 5, verversen de games met een maximale snelheid van 120 frames per seconde en zien de snelste actiescènes er scherp uit.Met de DualSense controller die van voelbare feedback en dynamische trigger effecten is voorzien, haal je meer beleving uit het gamen.De PlayStation 5 neemt veel ruimte in beslag, waardoor die meer ruimte nodig heeft op je tv meubel.
Reviewcijfer: 0.0 (0)
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Bekijk bij Coolblue

Cloud gaming – Google Stadia

Vanaf november 2019 biedt Google de nieuwe gaming clouddienst “Stadia” aan. Door het grafische gedeelte op afstand te renderen in een serverpark belooft dit platform met minimale hardware een game ervaring  te bieden met 4K@60fps.

Je kunt deze dienst in principe gebruiken op alle apparaten waar Youtube ook op werkt. Ook kun je zo eenvoudig je non-smart TV/beamer omtoveren in een 4K console door Stadia via een Chromecast Ultra te gebruiken.

Zie ook

 Zie ook:

Top

info[at]4k-uhd.nl