Gamen in 4K Ultra HD

Nu films en series eindelijk goed verkrijgbaar zijn in de 4K resolutie (4x Full HD) rijst de vraag of we ook kunnen gamen in 4K. Dit is eigenlijk nog een enorme stap verder, immers, een render van een ‘huidige generatie’-game is veel zwaarder dan een beeld uit een filmbron. Gamen in 4K (Ultra HD) staat daarom nog in de kinderschoenen maar met de laatste series videokaarten van Nvidia wordt het steeds toegankelijker, zo zijn voor de PC nu framerates van 60fps steeds beter te halen.

 

Videokaarten – GTX 10 series

GTX-1080-MSI-GeforceIn 2016 zijn de nieuwe videokaarten, op basis van 16nm chips, van Nvidia gelanceerd. Deze GTX 10 serie zorgt voor nog meer performance en ondersteuning voor meerdere schermen. Technisch gezien wordt het mogelijk om DisplayPort 1.4 HDR 4K@120Hz te draaien en HDMI 2.0B op 4K@60Hz

Met deze nieuwe generatie kaarten wordt het voor het eerst mogelijk om met framerates van 60-80 fps te gamen in 4K. Zo haalt de Nvidia GeForce GTX 1080 bij een resolutie van 3840 x 2160 framerates van:

  • Far Cry 4: 70fps
  • GTA V: 100 fps

Daarnaast heb je een stevige PC nodig met een snelle processor en veel RAM.

Zie ook:

 

 

4K gaming monitoren

4K-monitor-ASUS-PB287QOm te kunnen gamen in 4K moet je uiteraard ook beschikken over een Ultra HD beeldscherm. Om het effect van de Ultra HD resolutie echt te kunnen zien wordt aanbevolen om een scherm van minimaal 28″ inch te nemen.

Je kunt met Ultra HD resolutie gamen op een UHD monitor of UHD TV. Let er op dat de veel gebruikte HDMI 1.4 standaard slechts 30 fps (30 Hz) aankan. Dit is goed voor het bekijken van 4K films (meestal 24fps) maar voor gamen is dit veel te weinig. Vanaf HDMI 2.0 zit je daarom goed (60 Hz).

Bij de meeste high-end videokaarten wordt aansluiting via DisplayPort als standaard gebruikt. Type DisplayPort 1.2 kan 4K aan op 60 Hz. DisplayPort 1.4 gaat tot maximaal 120Hz, of 144Hz met compressie. In principe zijn Display port kabels future proof.

Nvidia’s adaptive sync wordt alleen ondersteunt over DisplayPort.

Zie ook:

 

Consoles

De huidige generatie consoles is nog niet geschikt om te gamen in Ultra HD resoluties, al wordt er wel gewerkt aan de ‘Playstation 4 Pro’ met 4K ondersteuning voor een aantal spellen. De Playstation 4 Pro kan echter geen 4K Ultra HD Blu-ray afspelen. Wel krijgt de playstation door deze upgrade een betere ondersteuning voor VR.

Ook is recent de ‘Xbox One S’ gepresenteerd die dienst kan doen als 4K Blu-ray speler en ondersteuning biedt voor het upscalen van games naar 4K. Voor de verdere toekomst heeft Microsoft ‘project scorpio’ aangekondigd. Dit wordt de volgende console met volwaardige 4K ondersteuning en staat gepland voor eind 2017.

 Zie ook:
Top

info[at]4k-uhd.nl