4K Monitoren

4K-monitor

4K monitors geven een uitzonderlijk gedetailleerd beeld. De meeste van deze 4K monitors beschikken over de 4K Ultra HD resolutie van 3840 x 2160 pixels. Deze modellen worden gebruikt voor gamen, videobewering maar ook voor CAD programma’s en professionele fotobewerking.

Vergelijking: Full HD & 4K Ultra HD

En monitor resoluties daar tussenin

Vergelijking Full HD 1920x1080, Quad HD 2560x1440, UltraWide Quad HD 3440x1440, UltraWide Quad HD+ 3840x1600, 4K Ultra HD 3840x2160

Wie op zoek is naar een monitor met een hogere resolutie dan Full HD kan uit verschillende gradaties kiezen. Met name Quad HD is bij beeldschermen tegenwoordig een populaire optie.

  • Een 4K monitor is 4x zo scherp als Full HD.
  • Een Quad HD monitor is 4x zo scherp als HD ready

Wanneer heeft een 4K monitor zin?

Het voordeel van een Ultra HD monitor wordt pas echt goed zichtbaar vanaf 32″ inch. Maar ook een 4K 27″ inch monitor wordt als zeer scherp ervaren. 4K op een kleinere schermen heeft als bijkomend nadeel dat alle grafische-text in het besturingssysteem kleiner wordt weergeven. Dit kan worden opgelost door alles op bijvoorbeeld 300% weer te geven (UI scaling).

Aansluitingen

Voor de verbinding van 4K beeld op 60Hz heb je minimaal een HDMI 2.0 aansluitingen, of 1.2 DisplayPort nodig.

Verschillende typen

TN panelen
Goedkoop en voorziet in snelle response tijden (tot 1 ms). Echter is qua kleurbetrouwbaarheid, helderheid en kijkhoeken niet geschikt voor professioneel gebruik.

IPS/PLS/VA panelen
Deze typen zijn geschikt voor betrouwbare kleuren en hoge contrasten met ruime kijkhoeken. Gericht op professionele beeldbewerkers. Is echter minder geschikt voor gamen en snelle beelden omdat de responstijden langer zijn.

De meeste 4K monitoren zijn van het type IPS.

Voor meer info over de benodigde specificaties om te gamen in 4K zie ook 4K-UHD.nl/gamen

Wat kost een 4K monitor?

4K monitoren, met enigszins een redelijk formaat, zijn te vinden vanaf circa € 250,-

Informatieve video’s

4K Ultra HD monitoren

Met goede beoordeling
op Amazon.nl

4K gaming monitor

4K monitoren met extra hoge verversingssnelheid worden speciaal gemaakt voor gamers.

Zie ook:

5K monitoren

Nog een stapje verder gaat een 5K monitor (5120 x 2880 pixels) , zoals de 5K iMac. Deze nog hogere resolutie maakt het voor videobewerkers praktisch om tijdens het editten een 4K beeld op 100% te kunnen weergeven.

Zie ook

Tv als monitor

Vandaag de dag zijn televisies eigenlijk grote monitoren. Je kunt daarom ook overwegen om een televisie als monitor te gebruiken. 4K televisies met HDR zijn vaak goedkoper dan het equivalent van een monitor. 4K televies met goede HDR ondersteuning worden vaak gelabeld als ‘UHD premium’. Let wel op de verversingssnelheid van de tv als je ermee wilt gamen.

Zie ook:

Top

info[at]4k-uhd.nl

Available for Amazon Prime