4K Monitoren

4K-monitor4K monitors geven een uitzonderlijk gedetailleerd beeld. De meeste van deze 4K monitors beschikken over de 4K Ultra HD resolutie van 3840 x 2160 pixels. Deze modellen worden gebruikt voor gamen, videobewering maar ook voor CAD programma’s en professionele fotobewerking.

Wanneer heeft een 4K monitor zin?

Het voordeel van een Ultra HD monitor wordt pas echt goed zichtbaar vanaf 32″ inch. 4K op een kleiner scherm heeft als bijkomend nadeel dat alle grafische-text in je besturingsysteem veel te klein wordt weergeven. Dit kan worden opgelost door alles op 150% weer te geven.

Frames per seconde

Een 4K monitor kan net zo worden gebruikt als een normale monitor maar dan met veel meer pixels. Echter, waar het bij films nog genoeg kan zijn om een 30Hz beeldscherm te gebruiken is dit voor een computer te weinig. Neem daarom altijd minimaal een 60Hz 4K monitor.

Aansluitingen

Voor de verbinding van 4K beeld op 60Hz heb je minimaal een 2.0 HDMI kabel of 1.2 DisplayPort kabel nodig.

Tegenwoordig zijn ook de eerste 4K monitoren met usb-C aansluiting te vinden (zie Coolblue). Zo kun je een moderne MacBook of laptop rechtstreeks aansluiten op de monitor.

Verschillende typen

TN panelen
Goedkoop en voorziet in snelle response tijden (tot 1 ms). Echter is qua kleurbetrouwbaarheid, helderheid en kijkhoeken niet geschikt voor professioneel gebruik.

IPS/PLS/VA panelen
Deze typen zijn geschikt voor betrouwbare kleuren en hoge contrasten met ruime kijkhoeken. Gericht op professionele beeldbewerkers. Is echter minder geschikt voor gamen en snelle beelden omdat de responstijden langer zijn.

 

De meeste 4K monitoren zijn van het type TN en IPS. Zie ook alle 4K-TN en 4K-IPS panelen bij Coolblue.

Zorg er ook voor dat je systeem een 4K resolutie kan leveren. Voor meer info over de benodigde specificaties om te gamen in 4K zie ook 4K-UHD.nl/gamen

 

Wat kost een 4K monitor?

4K monitoren, met enigszins een redelijk formaat, zijn te vinden vanaf circa € 269,-

Populaire 4K monitors met TN paneel

Populairste 4K monitors met IPS paneel

 

4K gaming monitor

Voor gaming is het prettig om een monitor uit te kiezen met een zo hoog mogelijke refresh rate. Een hoge verversingssnelheid zorgt voor een optimale game ervaring. Full HD gaming monitoren zijn vaak uitgerust met een refreshrate van 144Hz. Betaalbare 4K monitoren met 144Hz bestaan voorlopig nog niet, maar sinds enige tijd zijn er naast 60Hz ook 75Hz modellen vinden.

Populaire 4K gaming monitors met TN paneel en 75Hz refresh rate

Sommige monitoren zijn uitgerust met G-Sync of FreeSync, dit zijn technieken waarmee games nog vloeiender worden vertoond. Het is hierbij van belang de techniek/monitor te kiezen die past bij je 3d kaart. G-Sync werkt met Nvidia kaarten en FreeSync met AMD kaarten. Zorg ook voor een DisplayPort aansluiting als je van deze technieken gebruik wilt maken.

 

4K monitors – Bol.com

Medio november 2015 is ook een 21,5″ 4K iMac gelanceerd.

5K monitoren

Nog een stapje verder gaat een 5K monitor (5120 x 2880 pixels) , zoals de 5K iMac. Deze nog hogere resolutie maakt het voor videobewerkers praktisch om tijdens het editten een 4K beeld op 100% te kunnen weergeven. Zie ook 5K monitoren.

 

Tv als monitor

Vandaag de dag zijn televisies eigenlijk grote monitoren. Je kunt daarom ook overwegen om een televisie als monitor te gebruiken. 4K televisies met HDR zijn vaak goedkoper dan het equivalent van een monitor. 4K televies met HDR worden vaak gelabeld als ‘UHD premium’. Let wel op de verversingssnelheid van de tv als je ermee wilt gaan gamen.

Uitgebreid artikel hieromtrent: Thenextweb.com/gadgets/2017/10/01/use-4k-tv-pc-monitor/

Zie ook:
Top

info[at]4k-uhd.nl