4K Monitoren

4K-monitor4K monitors geven een uitzonderlijk gedetailleerd beeld. De meeste van deze 4K monitors beschikken over de 4K Ultra HD resolutie van 3840 x 2160 pixels. Deze modellen worden gebruikt voor gamen, videobewering maar ook voor CAD programma’s en professionele fotobewerking.

Wanneer heeft een 4K monitor zin?

Het voordeel van een Ultra HD monitor wordt pas echt goed zichtbaar vanaf 32″ inch. 4K op een kleiner scherm heeft als bijkomend nadeel dat alle grafische-text in je besturingsysteem veel te klein wordt weergeven. Dit kan worden opgelost door alles op 150% weer te geven.

Frames per seconde

Een 4K monitor kan net zo worden gebruikt als een normale monitor maar dan met veel meer pixels. Echter, waar het bij films nog genoeg kan zijn om een 30Hz beeldscherm te gebruiken is dit voor een computer te weinig. Neem daarom altijd minimaal een 60Hz 4K monitor.

Aansluitingen

Voor de verbinding van 4K beeld op 60Hz heb je minimaal een 2.0 HDMI kabel of  1.2 DisplayPort kabel nodig.

Verschillende typen

TN panelen
Goedkoop en voorziet in snelle response tijden (tot 1 ms). Echter is qua kleurbetrouwbaarheid, helderheid en kijkhoeken niet geschikt voor professioneel gebruik.

IPS/PLS/VA panelen
Deze typen zijn geschikt voor betrouwbaar hoge contrasten met ruime kijkhoeken waar de kleuren lang goed blijven. Gericht op professionele beeldbewerkers. Is echter minder geschikt voor gamen en snelle beelden omdat de responstijden langer zijn.

De meeste 4K monitoren zijn van het type TN en IPS. Zie ook alle 4K-TN en 4K-IPS panelen bij Coolblue.

Zorg er ook voor dat je systeem een 4K resolutie kan leveren. Voor meer info over de benodigde specificaties om te gamen in 4K zie ook 4K-UHD.nl/gamen

 

Wat kost een 4K monitor?

4K monitoren zijn te vinden vanaf circa € 350,-

De populairste 4K monitor met TN paneel

  • Samsung U28E590D
    28″ 1ms – vanaf € 349,- (Coolblue)

De populairste 4K monitor met IPS paneel

  • AOC U2777PQU
    27″ 4ms – vanaf € 489,- (Coolblue)

 

 

4K monitors – Bol.com

Medio november 2015 is ook een 21,5″ 4K iMac gelanceerd.

5K monitoren

Nog een stapje verder gaat een 5K monitor (5120 x 2880 pixels) , zoals de 5K iMac. Deze nog hogere resolutie maakt het voor videobewerkers praktisch om tijdens het editten een 4K beeld op 100% te kunnen weergeven. Zie ook 5K monitoren.

 

Zie ook:
info[at]4k-uhd.nl