4K Televisies

4K Ultra HD televisies met hoge resolutie zijn inmiddels de standaard in televisieland.

Wanneer heeft een 4K televisie zin?

Een 4K televisie heeft over het algemeen pas zin wanneer je een 55″ (140cm) neemt en redelijk dicht op het scherm gaat zitten. Vanaf welke afstand heeft een 4K televisie meerwaarde ten opzichte van lagere resoluties? Zie onderstaande grafiek voor een indicatie.

 

4k-afstand-vs-beelddiagonaal 4k televisie ultra hd tv

 

Wat kost een Ultra HD Televisie?

4K Ultra HD televisies van 55″ (140cm) zijn te vinden vanaf rond de € 600,-. Bekijk de modellen op basis van: populairste, en populairste mét HDR bij Coolblue.

 

Resolutie Full HD vs 4K-UHD

Testbeeld-1920x1080p

Testbeeld-4k-uhd-3840x2160p

 

Waarin verschillen 4K Tv’s?

LED-LCD en OLED

De meeste 4K televisies zijn voorzien van de LED-LCD techniek. Dit is de opvolger van LCD waarbij er in plaats van een backlight gebruikt wordt gemaakt van LED verlichting. Hierdoor wordt de TV energiezuinig en plat.

Voor de toekomst is OLED de nieuwe techniek voor televisies. Hiermee wordt het mogelijk om veel meer contrast te bereiken dan bij LED-LCD televisies. Bij OLED televisies verlichten pixels zichzelf, waardoor donkere pixels veel donkerder kunnen worden. Inmiddels zijn er al enkele 4K TV’s met OLED beschikbaar van fabrikant LG. Een nadeel is de verminderde lichtopbrengst, maar zeker in een setting zonder direct zonlicht, weegt dat niet op tegen de enorme winst in contrast.

HDR

Rec2020-UHD-kleurenspectrum-vergeleken-met-Rec-709HDR staat voor ‘High Dynamic Range’. HDR staat voor de toekomstige standaard voor kleurbereik en contrast. De nieuwe 4K Blu-ray standaard biedt hiervoor ondersteuning. Bij HDR wordt gebruik gemaakt van het Rec.2020 kleurenspectrum, ook wel 10bit kleurdiepte. Natuurkundig gezien beslaat Rec 709 (de ‘gewone’ Full HD standaard) 35,9% van het kleurenspectrum terwijl Rec. 2020 maar liefst 75,8% dekt. Met deze techniek worden bijvoorbeeld reflecties van de zon in water, of donkere scenes, veel beter weergegeven.

De precieze standaard voor het HDR label verschilt per techniek. LED-LCD televisies met HDR kunnen een hogere piek felheid halen; LED 1000 nits vs OLED 540 nits. Maar zijn niet zo goed in het bereiken van het hoge contrast van de OLED techniek; LED 0,05 nits OLED 0,0005 nits.

Ultra HD Premium

HDR-ready televisies zijn vrijwel altijd te vinden met de 4K resolutie. Deze technieken vullen elkaar aan; de resolutie zorgt voor extra scherpte en de HDR geeft een verdiepingsslag in kleur en contrast. Andersom geldt dit niet: niet alle 4K televisies zijn geschikt om HDR weer te geven. Om duidelijk te maken dat een 4K televisie inderdaad HDR kan weergeven wordt er ook gebruik gemaakt van het Ultra HD premium label.

HDR content is mondjesmaat te vinden op Netflix zoals de serie Marco Polo. Inmiddels zijn er ook een flink aantal 4K Blu-ray HDR schijfjes te vinden. Hoewel het bij streamen niet nodig is, moet de tv voor een verbinding met de HDR Blu-ray speler wel beschikken over een HDMI 2.0a aansluiting.

 

Zie ook

Smart TV

Vrijwel alle 4K TV’s komen als smart tv. Hierdoor kun je met een browser internetten en allerlei apps gebruiken zoals NPO gemist, Youtube en Netflix.

Verversingssnelheid Hz

Met de nieuwste HMDI 2.0 aansluiting kan maximaal 60 fps in 4K kwaliteit worden doorgegeven naar een 4K TV. Het heeft wat dat betreft geen zin om een hogere verversingssnelheid te nemen dan 60Hz.

 

4K Televisies op Bol.com

 

 

Zie ook:

 
Top

info[at]4k-uhd.nl